video izvor: https://www.youtube.com

NOVI CITROEN C5

 

Kako bi ostala konkurentna na tržištu, kompanija Citroen veruje da je potrebno pokriti sve segmente automobila.Iz tog razloga do kraja decenije predstaviti potpuno novi model, perjanicu koji će biti zamena za  Citroen C5 i Citroen C6.

 

Naime, Citroen u Evropi više nema svog predstavinka u segmentu velikih limuzina.Budući da je 2017. godine okončana proizvodnja modela Citroen-a C5.Dok je na kineskom tržištu njegov pandan, model C6, prestao da se proizvodi još 2012. godine. Iz tog razloga, kompanija mora što pre da popuni tu prazninu.

 

To neće biti neki novi C5, ali će svakako biti novi veliki sedan„.Navela je direktorka Citroena, Linda Džekson. Ona je dodala da „da biste bili veliki proizvođač automobila, morate da imate i jedan takav model u gami, pored ostalih, malih, srednjih i drugih modela, kao što su SUV vozila“.

Prema njenim rečima, nova velika limuzina preuzeće neke dizajnerske detalje, ali i tehnološka rešenja, od koncepta Cxperience. Cxepirence je dugačak 4,85 metara i kojeg je Citroen predstavio publici na Sajmu automobila u Parizu 2016. godine.

Nova limuzina neće se prodavati isključivo u Evropi.Biće dostupna i u Kini. Kina je drugo najveće svetsko tržište za kompaniju Citroen. Francuski proizvođač želi da iskoristi naklonost kineskih kupaca prema velikim limuzinama i time poveća prodaju svojih vozila u toj zemlji.

Izbor motora uključuje 1,6 litarski turbo punjač sa 165 konjskih snaga (123 kilovata) i 245 Njutnometara (181 kilograma) obrtnog momenta. Veću 1,8 litarsku jedinicu koja razvija 201 ks (150 kW) i 280 Nm . Prvi omogućava C5 da udari za 100 km / h za 9,8 sekundi. Dok snažniji model dovršava zadatak u 8,3 sekundi.

Razlog zašto novi C5 za Evropu neće stići do kraja decenije ima veze sa činjenicom da PSA Grupa sada ima veće planove. Odluka da se DS napravi samostalnom luksuznom robnom markom stvorila je neke praznine u liniji koja se sada popunjava. Šef kompanije je naglasio da će otkup Opel / Vauxhall-a neće imati utjecaja na Citroënovu novu mapu puta.